Jadłospis w przedszkolu.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach(Dz.U. z 2016 r. poz.1154).

Prawidłowe żywienie dziecka jest niezbędnym elementem potrzebnym do jego rozwoju i codziennego funkcjonowania. Dzięki kompetencjom i wiedzy przedszkolne menu jest dobrze zbilansowane ilościowo, ale również dostarcza różnorodnych produktów spożywczych, które, podane w atrakcyjny sposób i w odpowiednich proporcjach, jest chętnie zjadane przez każde dziecko.

Średnie całodzienne zapotrzebowanie energetyczne malucha w wieku przedszkolny wynosi 1400 kcal. Wartość tę należy podzielić na pięć posiłków, które pokryją zapotrzebowanie energetyczne w następujących proporcjach:
- pierwsze śniadanie - 25-30 proc. całodziennej wartości energetycznej przewidzianej w zaleceniach,
- drugie śniadanie - 5-10 proc.,
- obiad - 30-35 proc.,
- podwieczorek - 5-10 proc.,
- kolacja 15-20 proc. dziennej wartości energetycznej.

Przedszkole serwuje dzieciom trzy posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek), które dostarczają łącznie 65-75 proc. dziennego zapotrzebowania na energię oraz pozostałe mikro- i makroskładniki.

Dysponując wiedzą na temat poszczególnych grup produktów, podstawą śniadania są produkty mleczne, jak zupa mleczna, kakao , bawarka, kawa zbożowa, herbata podawane na ciepło.
Dodatkiem są kanapki, z pieczywa pełnoziarnistego lub mieszanego z twarożkiem, wędliną drobiową, pastą jajeczną itp.
Pamiętajmy również o niezbędnym dodatku warzyw, takich jak pomidor, ogórek, sałata, kiełki, rzodkiewka, szczypiorek lub pietruszka.
Są one źródłem dodatkowych składników odżywczych, ale również uatrakcyjnią i rozweselą nawet najprostszą kanapkę.

Obiad składa się z dwóch dań. Zupę przygotowujemy na wywarach warzywnych lub mięsnych bez dodatku ulepszaczy smaku typu kostki rosołowe czy mieszanki przypraw z dodatkiem soli lub glutaminianu sodu. Zgodnie z zasadą sezonowości zupy serwujemy z warzyw dostępnych w danym momencie na rynku. Korzystamy również z mrożonek, ponieważ coraz nowocześniejsze metody zamrażania produktów pozwalają zminimalizować straty składników odżywczych do minimum.
Dodawanie do zup kaszy, np. jęczmiennej, która pozwoli je zagęścić, jest jednym z rozwiązań a dodatkowo wzbogaca zupę w cenne składniki odżywcze. Drugie danie składa się z produktu będącego źródłem białka (mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe),produktu tzw. objętościowego (ziemniaki, kasza, ryż, makaron) oraz dodatku warzywnego lub owocowo-warzywnego.

Podwieczorek jest posiłkiem uzupełniającym, często serwowanym na słodko, ale nie jest to stałą zasadą.
W ramach tego posiłku proponujemy np. owoc, galaretkę, budyń, kisiel, koktajl lub ciasto. Wszystkie serwowane produkty są przygotowane samodzielnie w przedszkolu. Jeżeli jednak na obiad podano słodkie naleśniki, racuchy lub pierogi z owocami, wtedy w ramach podwieczorku podajemy np. kanapki.

Proponowany sposób żywienia, jego atrakcyjność i różnorodność stanowią obecnie ważny element promujący przedszkole. Troska o prawidłowy rozwój przedszkolaków, wyrażona w zdrowych, pełnowartościowych posiłkach, służy zdrowemu stylowi życia. Przedszkole dba o prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci m. in. poprzez właściwy i racjonalny sposób odżywiania wykorzystując piramidę zdrowia oraz codzienny ruch.





Jadłospis 21.01 - 25.01.2019 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 21.01.2019 r. Pieczywo mieszane pszenne i żytnie z masłem(1,7)
Polędwicą sopocką, pomidorem, kiełkami lucerny,
Kawa Inka na mleku(7)
Herbata owocowa.
Z. z fasolki szparagowej na łopatce wieprzowej z ziemniakiem i warzywami(9).
Makaron z białym serem(7)
cynamonem, masłem, pomarańcze,
Kompot truskawkowy.
Francuz z masłem(1,7)
pasta z jaj(3)
ogórek konserwowy,
Bawarka(7).
Wtorek 22.01.2019 r. Zupa mleczna z płatkami -prażona kukurydza. Pieczywo mieszane pszenne i graham z masłem(1,7) szynką wiejską, ogórkiem zielonym, herbata owocowa. Z. Ryżowa z warzywami(9). Ziemniaki, pulpety z indyka gotowane z sosem pomidorowym, ogórek kiszony, kompot śliwkowy. Deser jabłkowo-bananowy, Herbatniki Be Be.
Środa 23.01.2019 r. Pieczywo mieszane pszenne i żytnie z masłem(1,7) Pasta jajeczna(3) z szynką, rzodkiewką, Kawa na mleku(7) Marchewka do chrupania. Z. Szpinakowa z ziemniakiem i warzywami(9). Kasza jęczmienna, karczek w sosie własnym, surówka z kapusty czerwonej i jabłek, kompot wieloowocowy. Pieczywo lekkie Wasa z masłem(1,7) serek Łaciaty z czosnkiem bawarka(7).
Czwartek 24.01.2019 r. Zupa mleczna z płatkami-poduszki zbożowe nadziewane. Chałka z masłem(1,7), dżemem leśnym, Herbata owocowa. Z. Koperkowa z ziemniakiem i warzywami.(9). Bigos z kapusty mieszanej z mięsem i kiełbasą, chleb, kompot wieloowocowy. Chleb żytni z masłem(1,7) kiełbasą oławską, papryką czerwoną, Bawarka(7). Mandarynki.
Piątek 25.01.2019 r. Bułka kajzerka z masłem (1,7), twarożek z brzoskwinią(7) Kawa Inka na mleku(7) Melon. Z. Brokułowa z warzywami(9) Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, kompot truskawkowy. Kisiel wiśniowy 2 kostki czekolady gorzkiej.
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Jadłospis 14.01 - 18.01.2019 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 14.01.2019 r. Pieczywo mieszane z masłem,(1,7), polędwica tradycyjną, sałatką lodową, pomidorem, Kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. z soczewicy czerwonej z ziemniakiem na łopatce wieprzowej. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami i cynamonem Kompot truskawkowy. Francuz z masłem(1,7) Pasta z jaj(3) i sardynką w oleju, ogórek kiszony,
Bawarka(7).
Wtorek 15.01.2019 r. Stół szwedzki: Pieczywo mieszane z masłem(1,7), serem żółtym szynką gotowaną, rzodkiewką, Kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Grysikowa z warzywami(9) Kluski śląskie, pieczeń biała-schab, buraczki gotowane, Kompot wieloowocowy. Banan z bitą śmietaną, pałki kukurydziane Tygryski.
Środa 16.01.2019 r. Bułki kajzerki z masłem(1,7), parówki z szynki na ciepło, kawa na mleku(7) herbata owocowa. Z. Rosół z makaronem na kurczaku(9). Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowym, kapustą białą i serem żółtym, kompot truskawkowy. Wafle ryżowe z nutellą, Mleko(7) 1/4 gruszki.
Czwartek 17.01.2019 r. Zupa mleczna z płatkami Cini-mini. Pieczywo mieszane z masłem(1,7), polędwicą sopocką, pomidorem, Herbata owocowa. Z. Ogórkowa z warzywami(9) i ziemniakami. Kasza gryczana, gulasz wieprzowy, surówka z białej rzodkwi i jabłek, Kompot wieloowocowy. 1/2 bułki mlecznej z masłem(1,7) Kakao(7) 1/2 kiwi.
Piątek 18.01.2019 r. Pieczywo mieszane z masłem(1,7), twarożek z miodem(7) Kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Kapuśniak z kapusty kiszonej z warzywami(9) Ziemniaki, filet rybny panierowany(3), marchew tarta, kompot śliwkowy. Galaretka pomarańczowa 1/2 mandarynki.
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Jadłospis 7.01 - 11.01.2019 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 7.01.2019 r. Pieczywo mieszane pszenne i żytnie z masłem(1,7) Polędwicą tradycyjną, pomidorem, kiełkami brokuła, Kawa Inka na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Marchewkowa z groszkiem ptysiowym na łopatce wieprzowej. Ziemniaki, jajko gotowane z sosem koperkowym(7) ogórek kiszony,
Kompot truskawkowy.
Francuz z masłem(1,7) Serkiem Danio waniliowo-truskawkowym Kakao(7) Melon w cząstkach.
Wtorek 8.01.2019 r. Zupa mleczna z płatkami owsianymi(7). Pieczywo mieszane pszenne i graham z masłem(1,7) szynką wiejską, papryką czerwoną, sok z marchewki-świeży. Z. Szpinakowa z ziemniakiem. kasza jęczmienna, udka z kurczaka pieczone, Kapusta czerwona gotowana, kompot śliwkowy. Rogal z masłem(1,7) Kawa na mleku(7) 1/2 kiwi.
Środa 9.01.2019 r. Pieczywo mieszane pszenne i żytnie z masłem(1,7) twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, Kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Pomidorowa z makaronem i warzywami(9). Ziemniaki, filet z indyka w lanym cieście(3) Sałata zielona z jogurtem greckim, kompot. Budyń waniliowy(7) na mleku, herbatniki BeBe.
Czwartek 10.01.2019 r. Pieczywo mieszane z masłem(1,7) pasztet z kurczaka/wyrób własny/ ogórek zielony. Kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Kalafiorowa z ziemniakiem i warzywami. Łazanki z kapustą kiszoną, mięsem wieprzowym, pieczarkami, kompot wieloowocowy. Świderki drożdżowe z makiem, mleko(7) 1/4; gruszki.
Piątek 11.01.2019 r. Bułka kajzerka z masłem (1,7), pasta z makreli i ogórka konserwowego, Kawa Inka na mleku(7) Cytryny z cukrem. Z. Jarzynowa z ziemniakiem i warzywami(9) Kluski na parze z sosem śmietanowo-truskawkowym, kompot wieloowocowy. Francuz z masłem(1,7) Polędwicą drobiową, pomidorem, pestkami słonecznika, bawarka(7).
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Substancje lub produkty powodujące
alergie lub reakcje nietolerancji:


  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    2. laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.