Jadłospis w przedszkolu.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach(Dz.U. z 2016 r. poz.1154).

Prawidłowe żywienie dziecka jest niezbędnym elementem potrzebnym do jego rozwoju i codziennego funkcjonowania. Dzięki kompetencjom i wiedzy przedszkolne menu jest dobrze zbilansowane ilościowo, ale również dostarcza różnorodnych produktów spożywczych, które, podane w atrakcyjny sposób i w odpowiednich proporcjach, jest chętnie zjadane przez każde dziecko.

Średnie całodzienne zapotrzebowanie energetyczne malucha w wieku przedszkolny wynosi 1400 kcal. Wartość tę należy podzielić na pięć posiłków, które pokryją zapotrzebowanie energetyczne w następujących proporcjach:
- pierwsze śniadanie - 25-30 proc. całodziennej wartości energetycznej przewidzianej w zaleceniach,
- drugie śniadanie - 5-10 proc.,
- obiad - 30-35 proc.,
- podwieczorek - 5-10 proc.,
- kolacja 15-20 proc. dziennej wartości energetycznej.

Przedszkole serwuje dzieciom trzy posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek), które dostarczają łącznie 65-75 proc. dziennego zapotrzebowania na energię oraz pozostałe mikro- i makroskładniki.

Dysponując wiedzą na temat poszczególnych grup produktów, podstawą śniadania są produkty mleczne, jak zupa mleczna, kakao , bawarka, kawa zbożowa, herbata podawane na ciepło.
Dodatkiem są kanapki, z pieczywa pełnoziarnistego lub mieszanego z twarożkiem, wędliną drobiową, pastą jajeczną itp.
Pamiętajmy również o niezbędnym dodatku warzyw, takich jak pomidor, ogórek, sałata, kiełki, rzodkiewka, szczypiorek lub pietruszka.
Są one źródłem dodatkowych składników odżywczych, ale również uatrakcyjnią i rozweselą nawet najprostszą kanapkę.

Obiad składa się z dwóch dań. Zupę przygotowujemy na wywarach warzywnych lub mięsnych bez dodatku ulepszaczy smaku typu kostki rosołowe czy mieszanki przypraw z dodatkiem soli lub glutaminianu sodu. Zgodnie z zasadą sezonowości zupy serwujemy z warzyw dostępnych w danym momencie na rynku. Korzystamy również z mrożonek, ponieważ coraz nowocześniejsze metody zamrażania produktów pozwalają zminimalizować straty składników odżywczych do minimum.
Dodawanie do zup kaszy, np. jęczmiennej, która pozwoli je zagęścić, jest jednym z rozwiązań a dodatkowo wzbogaca zupę w cenne składniki odżywcze. Drugie danie składa się z produktu będącego źródłem białka (mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe),produktu tzw. objętościowego (ziemniaki, kasza, ryż, makaron) oraz dodatku warzywnego lub owocowo-warzywnego.

Podwieczorek jest posiłkiem uzupełniającym, często serwowanym na słodko, ale nie jest to stałą zasadą.
W ramach tego posiłku proponujemy np. owoc, galaretkę, budyń, kisiel, koktajl lub ciasto. Wszystkie serwowane produkty są przygotowane samodzielnie w przedszkolu. Jeżeli jednak na obiad podano słodkie naleśniki, racuchy lub pierogi z owocami, wtedy w ramach podwieczorku podajemy np. kanapki.

Proponowany sposób żywienia, jego atrakcyjność i różnorodność stanowią obecnie ważny element promujący przedszkole. Troska o prawidłowy rozwój przedszkolaków, wyrażona w zdrowych, pełnowartościowych posiłkach, służy zdrowemu stylowi życia. Przedszkole dba o prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci m. in. poprzez właściwy i racjonalny sposób odżywiania wykorzystując piramidę zdrowia oraz codzienny ruch.





Jadłospis 19.11 - 23.11.2018 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 19.11.2018 r. Pieczywo mieszane:chleb pszenny i żytni z masłem(1,7), Polędwica tradycyjną, jajkiem(3) pomidorem, Kawa Inka na mleku(7) Mandarynki. Z. z fasolki szparagowej z warzywami(9) na łopatce wieprzowej. Makaron z sosem pieczarkowym, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot truskawkowy. Francuz z masłem(1,7) twarożek z brzoskwinią(7) Bawarka(7).
Wtorek 20.11.2018 Stół szwedzki: Pieczywo pszenno-żytnie z masłem(1,7), kiełbasą szynkową, serem żółtym(7), rzodkiewką, Kawa Inka na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Jarzynowa(9) Ziemniaki, filet z indyka w lanym cieście(3) sałata zielona z jogurtem greckim naturalnym, Kompot wieloowocowy. Wafle ryżowe z dżemem leśnym, kakao(7) 1/2; kiwi.
Środa 21.11.2018 r. Zupa mleczna z płatkami Cini-mini. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem(1,7), szynką wiejską, ogórkiem zielonym. Herbata owocowa. Z. Cebulowa z warzywami(9). I groszkiem ptysiowym. Ziemniaki, gołąbki z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym, Kompot śliwkowy. Galaretka owocowa 1/4 jabłka Pałki kukurydziane Tygryski.
Czwartek 22.11.2018 r. Bułki kajzerki z masłem(1,7) Parówki z szynki na ciepło, Kawa Inka na mleku(7) sok z marchewki i jabłek-świeży. Z. Rosół z makaronem i warzywami(9) na kurczaku. Ziemniaki, wątróbka drobiowa duszona z cebulką, ogórek kiszony, Kompot z owoców mieszanych. Rogalik z masłem(1,7) Kakao(7) Śliwki.
Piątek 23.10.2018 r. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem(1,7), serkiem Łaciatym z czosnkiem, pomidory, Kawa na mleku(7) 1/4 gruszki. Z. Brokułowa z warzywami(9) I ziemniakami. Kluski na parze z truskawkami i bitą śmietaną,(7) kompot śliwkowy. Francuz z masłem(1,7) pasta z jaj(3) rzodkiewki, Bawarka(7)
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Jadłospis 29.10 - 02.11.2018 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 29.10.2018 r. Pieczywo mieszane: chleb pszenny i żytni z masłem(1,7) polędwicą tradycyjną, ogórkiem zielonym, rzodkiewką, kawa Inka na mleku(7) cytryna w plasterkach. Z. z soczewicy czerwonej(9) na łopatce wieprzowej. Ziemniaki, kotlety z jaj(3) Sałata zielona z jogurtem naturalnym,(7) Kompot śliwkowy. Francuz z masłem(1,7) roladą ustrzycką, pomidorem, szczypiorkiem, bawarka(7).
Wtorek 30.10.2018 r. Pieczywo pszenno-żytnie z masłem(1,7), Serkiem Danio waniliowo-truskawkowym Kawa Inka na mleku(7) ¼ jabłka. Z. Krupnik z warzywami(9) Ziemniaki, pulpety z indyka gotowane z sosem pomidorowym, ogórek kiszony, Kompot wieloowocowy. Budyń czekoladowy na mleku(7) ¼ gruszki.
Środa 31.10.2018 r. Zupa mleczna z płatkami Nesquik. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem(1,7), szynką gotowaną, rzodkiewką, sok z marchewki świeży. Z. z fasolki szparagowej z warzywami(9) i ziemniakami. Łazanki z kapustą kiszoną, mięsem wieprzowym i pieczarkami, Kompot truskawkowy Banan z bitą śmietaną, Herbatniki BeBe.
Piątek 2.11.2018 r. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem(1,7), jajecznica z pietruszką zieloną, Kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Jarzynowa na łopatce wieprzowej.(9) Placki ziemniaczane, kompot śliwkowy. Francuz z masłem(1,7) serek Łaciaty, śliwki, Bawarka(7)
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Jadłospis 15.10 - 19.10.2018 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 15.10.2018 r. Pieczywo mieszane: chleb pszenny i żytni z masłem(1,7) polędwicą tradycyjną, pomidorem, sałatka lodową, kawa Inka na mleku(7) herbata owocowa. Z. Pomidorowa z makaronem(9) na łopatce wieprzowej. Ziemniaki, jajko(3) gotowane w sosie musztardowym, brokuł gotowany, Kompot śliwkowy. Wafle ryżowe naturalne z dżemem leśnym, mleko(7) arbuz.
Wtorek 16.10.2018 r. Pieczywo pszenno-żytnie z masłem(1,7), twarożek z miodem(7) Kawa Inka na mleku(7) herbata owocowa. Z. Koperkowa z warzywami(9) i ziemniakami. Kasza gryczana, udka z kurczaka pieczone, kapusta kiszona gotowana, Kompot wieloowocowy. Galaretka truskawkowa, 1/3 banana.
Środa 17.10.2018 r. Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem, szynką wiejską, papryką czerwoną, Herbata owocowa. Z. Marchewkowa z warzywami(9) Zapiekanka ziemniaczana z serem żółtym, mięsem wieprzowym, kapustą białą Kompot truskawkowy Świderki drożdżowe z makiem, herbata miętowa, ¼ jabłka.
Czwartek 18.10.2018 r. Bułki kajzerki z masłem(1,7) parówki z szynki na ciepło, kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Ryżowa z warzywami (9) na indyku. Knedle ze śliwką, masłem i cynamonem, kompot wieloowocowy. Chleb wieloziarnisty z masłem(1,7) pasta z jaj(3) rzodkiewki, Bawarka(7)
Piątek 19.10.2018 r. Chałka z masłem(1,7), kakao(7) herbata owocowa. Z. Szpinakowa z warzywami(9) Ziemniaki, filet rybny-tilapia w sosie warzywnym, kompot śliwkowy. Kasza manna na mleku(7), ½ kiwi, biszkopty.
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Jadłospis 8.10 - 12.10.2018 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 8.10.2018 r. Pieczywo mieszane: chleb pszenny i żytni z masłem(1,7) twarożek z brzoskwinią, kawa Inka na mleku(7) herbata owocowa. Z. Krupnik z warzywami.(9) na łopatce wieprzowej. Kopytka kraszone szynką i cebulką, marchewka tarta, Kompot śliwkowy. Francuz z masłem(1,7) pasta jajeczna (3) z sardynką w oleju, ogórek konserwowy
bawarka(7).
Wtorek 9.10.2018 r. Zupa mleczna z płatkami Cheerios. Pieczywo pszenno-żytnie z masłem(1,7) szynką ogonową, ogórkiem zielonym, herbata owocowa. Z .Pieczarkowa z warzywami(9) Ziemniaki, filet z kurczaka w lanym cieście, buraczki gotowane, Kompot wieloowocowy. Budyń waniliowy na mleku, 1/4 gruszki
Środa 10.10.2018 r. Bułka kajzerka z masłem(1,7), serem żółtym(7) kakao(7) Herbata owocowa. Z. Ziemniaczana z warzywami(9) Spagetti z mięsem i sosem pomidorowym, Kompot truskawkowy Chleb słonecznikowy z masłem(1,7) Kiełbasą oławską, pomidorem, szczypiorkiem, kawa na mleku(7).
Czwartek 11.10.2018 r. Stół szwedzki: Pieczywo mieszane z masłem(1,7), szynką drobiową, ogórkiem zielonym, rzodkiewką, kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Grysikowa z warzywami (9) na indyku. Ziemniaki, klopsy rybne, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy. Babka piaskowa /wypiek własny/ Kakao(7) Arbuz.
Piątek 12.10.2018 r. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem(1,7), jajecznica z pietruszką zieloną(3) kawa Inka na mleku(7) herbata owocowa. Z. Krem z dyni Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot śliwkowy. Koktajl truskawkowy Bułka mleczna z masłem(1,7)
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Jadłospis 1.10 - 5.10.2018 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 1.10.2018 r. Pieczywo mieszane: chleb pszenny i żytni z masłem(1,7) kiełbasą oławską, pomidorem, kiełkami brokuła, kawa Inka na mleku(7) herbata owocowa. Z. Marchewkowa z groszkiem ptysiowym i warzywami.(9) na łopatce wieprzowej. Ziemniaki, jajko sadzone(3) szpinak, Kompot śliwkowy. Rogalik z masłem(1,7) kakao(7). arbuz.
Wtorek 2.10.2018 r. Bułka kajzerka z masłem(1,7), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, Kawa Inka na mleku(7) Śliwki. Z .Kalafiorowa z warzywami(9)
Kasza jęczmienna, zrazy mielone z sosem pieczarkowym, surówka z czerwonej kapusty i jabłek, Kompot wieloowocowy.
Jogurt Jogobella herbata z cytryną. ciasteczka Beti.
Środa 3.10.2018 r. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem(1,7), parówki z szynki na ciepło, kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Rosół z makaronem na kurczaku. Ziemniaki, gołąbki z mięsem i sosem pomidorowym, Kompot truskawkowy Kisiel owocowy ¼ gruszki.
Czwartek 4.10.2018 r. Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi. Pieczywo mieszane z masłem (1,7), szynką drobiową, papryką czerwoną, Herbata owocowa. Z. Jarzynowa(9) Ziemniaki, racuszki drobiowe z serem żółtym, mizeria z jogurtem greckim, kompot wieloowocowy. Kiwi z bitą śmietaną(7) Pałki kukurydziane Tygryski.
Piątek 5.10.2018 r. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem(1,7), serkiem Danio waniliowo-truskawkowym Kakao(7) sok z marchewki/własnej roboty/ Z. Żurek z kiełbasą na żeberkach wieprzowych. Krokiety ziemniaczane z sosem koperkowym. kompot śliwkowy. Francuz z masłem(1,7) pasta z jaj(3) rzodkiewki, Kawa na mleku(7).
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.



Jadłospis 10.09 - 14.09.2018 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 10.09.2018 r. Pieczywo mieszane: chleb pszenny i żytni z masłem(1,7) Kiełbasą oławską, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Inka na mleku(7) ¼ jabłka. Z. Ziemniaczana z warzywami.(9). na łopatce wieprzowej. Makaron z serem(7), masłem, cynamonem, arbuz, Kompot śliwkowy. Francuz z masłem(1,7) pasta jajeczna(3) ogórek konserwowy, bawarka(7).
Wtorek 11.09.2018 r. Zupa mleczna z płatkami Nesquik. Pieczywo mieszane: chleb pszenny i żytni z masłem(1,7), szynką wiejską rzodkiewką, Herbata owocowa. Z. Krupnik z warzywami(9) Ziemniaki, filet z kurczaka panierowany, sałatka zielona z jogurtem greckim, Kompot wieloowocowy. Banan z bitą śmietaną, Biszkopty.
Środa 12.09.2018 r. Bułka kajzerka z masłem(1,7), twarożek(7) z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Rosół z makaronem na kurczaku. Ziemniaki, wątróbka drobiowa duszona z cebulką, surówka z kapusty kiszonej, Kompot truskawkowy. Kisiel owocowy pałki kukurydziane ¼ jabłka.
Czwartek 13.09.2018 r. Pieczywo mieszane z masłem (1,7), szynką tradycyjną, ogórkiem zielonym, kawa na mleku(7) melon. Z. Marchewkowa z warzywami(9) i ziemniakami. Kasza gryczana, gulasz wieprzowy, surówka z ogórka kiszonego, kompot wieloowocowy. Bułka mleczna z masłem (1,7) koktajl truskawkowy.
Piątek 14.09.2018 r. Pieczywo mieszane z masłem(1,7), Jajecznica (3) z pietruszką zieloną, Kawa na mleku(7) Herbata owocowa. Z. Jarzynowa z ziemniakiem na skrzydłach indyczych. Racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem, kompot śliwkowy. Francuz z masłem(1,7) serem żółtym(7) pomidorem, kiełkami słonecznika, Bawarka (7)
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda Dar Natury dostępna bez ograniczeń. Kawa, herbata, kompot dosładzane są cukrem trzcinowym lub miodem.

Życzymy smacznego.




Substancje lub produkty powodujące
alergie lub reakcje nietolerancji:


  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    2. laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.