Jadłospis w przedszkolu.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach(Dz.U. z 2016 r. poz.1154).

Prawidłowe żywienie dziecka jest niezbędnym elementem potrzebnym do jego rozwoju i codziennego funkcjonowania. Dzięki kompetencjom i wiedzy przedszkolne menu jest dobrze zbilansowane ilościowo, ale również dostarcza różnorodnych produktów spożywczych, które, podane w atrakcyjny sposób i w odpowiednich proporcjach, jest chętnie zjadane przez każde dziecko.

Średnie całodzienne zapotrzebowanie energetyczne malucha w wieku przedszkolny wynosi 1400 kcal. Wartość tę należy podzielić na pięć posiłków, które pokryją zapotrzebowanie energetyczne w następujących proporcjach:
- pierwsze śniadanie - 25-30 proc. całodziennej wartości energetycznej przewidzianej w zaleceniach,
- drugie śniadanie - 5-10 proc.,
- obiad - 30-35 proc.,
- podwieczorek - 5-10 proc.,
- kolacja 15-20 proc. dziennej wartości energetycznej.

Przedszkole serwuje dzieciom trzy posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek), które dostarczają łącznie 65-75 proc. dziennego zapotrzebowania na energię oraz pozostałe mikro- i makroskładniki.

Dysponując wiedzą na temat poszczególnych grup produktów, podstawą śniadania są produkty mleczne, jak zupa mleczna, kakao, bawarka, kawa zbożowa, herbata podawane na ciepło.
Dodatkiem są kanapki, z pieczywa pełnoziarnistego lub mieszanego z twarożkiem, wędliną drobiową, pastą jajeczną itp.
Pamiętajmy również o niezbędnym dodatku warzyw, takich jak pomidor, ogórek, sałata, kiełki, rzodkiewka, szczypiorek lub pietruszka.
Są one źródłem dodatkowych składników odżywczych, ale również uatrakcyjnią i rozweselą nawet najprostszą kanapkę.

Obiad składa się z dwóch dań. Zupę przygotowujemy na wywarach warzywnych lub mięsnych bez dodatku ulepszaczy smaku typu kostki rosołowe czy mieszanki przypraw z dodatkiem soli lub glutaminianu sodu. Zgodnie z zasadą sezonowości zupy serwujemy z warzyw dostępnych w danym momencie na rynku. Korzystamy również z mrożonek, ponieważ coraz nowocześniejsze metody zamrażania produktów pozwalają zminimalizować straty składników odżywczych do minimum.
Dodawanie do zup kaszy, np. jęczmiennej, która pozwoli je zagęścić, jest jednym z rozwiązań a dodatkowo wzbogaca zupę w cenne składniki odżywcze. Drugie danie składa się z produktu będącego źródłem białka (mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe),produktu tzw. objętościowego (ziemniaki, kasza, ryż, makaron) oraz dodatku warzywnego lub owocowo-warzywnego.

Podwieczorek jest posiłkiem uzupełniającym, często serwowanym na słodko, ale nie jest to stałą zasadą.
W ramach tego posiłku proponujemy np. owoc, galaretkę, budyń, kisiel, koktajl lub ciasto. Wszystkie serwowane produkty są przygotowane samodzielnie w przedszkolu. Jeżeli jednak na obiad podano słodkie naleśniki, racuchy lub pierogi z owocami, wtedy w ramach podwieczorku podajemy np. kanapki.

Proponowany sposób żywienia, jego atrakcyjność i różnorodność stanowią obecnie ważny element promujący przedszkole. Troska o prawidłowy rozwój przedszkolaków, wyrażona w zdrowych, pełnowartościowych posiłkach, służy zdrowemu stylowi życia. Przedszkole dba o prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci m. in. poprzez właściwy i racjonalny sposób odżywiania wykorzystując piramidę zdrowia oraz codzienny ruch.



Jadłospis 18.03 - 22.03.2024 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 18.03.2024 Pieczywo mieszane (pszenne, wieloziarniste) z masłem (gluten, mleko). Pasta z makreli i jajek (jaja),ogórek kiszony. Herbata z cytryną. 1/2 Banana. Z. Grochówka z ziemniakami na łopatce (seler) . Ryż jaśminowy z truskawką i śmietaną. Kompot owocowy. Francuz z kiełbasą oławską, pomidorem i ogórkiem zielonym. Kawa inka na mleku.
Wtorek 19.03.2024 Zupa mleczna z zacierką (mleko, gluten). Pieczywo mieszane (żytnie, pszenne) z masłem polędwicą tradycyjną i rzodkiewką (gluten). Sok pomarańczowy. Z. Jarzynowa z ziemniakami (seler). Kasza jęczmienna, udziec z indyka w sosie własnym, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem. Woda z cytryną. Kisiel. 2 kostki czekolady gorzkiej. Gruszka
Środa 20.03.2024 Chałka z masłem i dżemem brzoskwiniowym (gluten).Mleko. Kubuś owocowy. Z . Ogórkowa z ryżem na maśle (seler). Ziemniaki, kotlet mielony wieprzowy, brokuł na parze Kompot owocowy. Jogurt Jogobella, ciastka Krakuski.
Czwartek 21.03.2024 Zupa mleczna z płatkami Cini-Minis (mleko) Pieczywo mieszane (pszenne, orkiszowe) z masłem, ser żółty, ogórek zielony, szczypiorek Sok jednodniowy 100% Z .z lanym ciastem na kurczaku (seler gluten)Bigos z kapusty mieszanej z kiełbasą ,pieczywo (gluten) Woda z cytryną. Kiwi z bitą śmietaną, pałki kukurydziane.
Piątek 22.03.2024 Paluch razowy z masłem, serkiem Danio waniliowo-truskawkowym (gluten, nabiał). Kakao (mleko). Mandarynka. Z. Pomidorowa z makaronem(seler). Kopytka kraszone szynką i cebulką, marchewka tarta . Kompot z czarnej porzeczki. Pieczywo chrupkie Sonko z masłem, kiełbasą krakowską, papryką czerwoną. (gluten) Herbata z cytryną.
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda "Dar natury" bez ograniczeń. Dania przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym o wysokim standardzie, Potrawy są niskotłuszczowe i zachowują swoje wartości odżywcze.


Jadłospis 11.03 - 15.03.2024 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 11.03.2024 Pieczywo mieszane (pszenne, wieloziarniste) z masłem (gluten, mleko). Parówki z szynki na ciepło (93% mięsa). Ketchup dla dzieci. Herbata z cytryną. 1/2 Pomarańczy. Z. Ryżowa z warzywami na kurczaku (seler). Ziemniaki, omlet i szpinak na gęsto (jaja). Kompot owocowy. Budyń waniliowy i ciasteczka BeBe (mleko).
Wtorek 12.03.2024 Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko, gluten). Pieczywo mieszane (żytnie, pszenne) z serkiem do smarowania Almette i pomidorem. (gluten). Herbata z sokiem malinowym. Z. z fasolki szparagowej na żeberkach z ziemniakami (seler). Ziemniaki, pulpety z indyka w sosie pomidorowym, ogórek kiszony. Woda z cytryną. Baton z masłem z szynką wieprzową, papryką czerwoną (gluten). Herbata owocowa.
Środa 13.03.2024 Pieczywo mieszane (pszenne, wieloziarniste) z masłem (gluten, mleko) szynką tradycyjną i serkiem mozzarella, ogórek zielony. Kawa inka. 1/2 Jabłka. Z . Kalafiorowa z ziemniakami na maśle (seler). Łazanki z mięsem i kiszoną kapustą. Kompot z czarnej porzeczki. Pieczywo ryżowe z nutellą, mleko (nabiał).
Czwartek 14.03.2024 Pieczywo mieszane (pszenne, orkiszowe) z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem (gluten, jaja). Kawa zbożowa. Sok jednodniowy 100% Z . Marchewkowa na maśle (seler). Kasza bulgur, pieczeń z karczku i buraczki. Woda z cytryną. Drożdżówka i czekolada na gorąco (gluten, nabiał).
Piątek 15.03.2024 Bułka kajzerka z masłem, serem żółtym (gluten, nabiał), ketchup. Kakao (mleko). 1/2 banana. Z. Makaronowa na indyku z warzywami (seler). Ziemniaki, filet z tilapii w lanym cieście, mizeria. Kompot owocowy. Serek Bakuś i biszkopty (nabiał, gluten).
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda "Dar natury" bez ograniczeń. Dania przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym o wysokim standardzie, Potrawy są niskotłuszczowe i zachowują swoje wartości odżywcze.


Jadłospis 29.01 - 2.02.2024 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 29.01.2024 Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko) Jajecznica na parze z pietruszką zieloną, kawa Inka na mleku. Sok pomarańczowy Z. Kapuśniak z kapusty kiszonej (seler)z ziemniakami na łopatce wieprzowej. Ryż jaśminowy z sosem śmietanowo- truskawkowym (mleko). Kompot z czarnej porzeczki. Francuz z masłem (gluten)polędwicą tradycyjną i pomidorem. Herbata z cytryną.
Wtorek 30.01.2024 Zupa mleczna z płatkami Cini-Minis (mleko).Pieczywo razowe z masłem (gluten , mleko),szynką gotowaną i rzodkiewką. Kubuś owocowy Z. Porowa z grzankami (seler) Ziemniaki, kotlet schabowy, brokuł na parze. Woda z cytryną Ciastko owsiane BelVita 1/2 banana. Kakao.
Środa 31.01.2024 Paluch razowy z masłem (gluten, mleko), twarożkiem z miodem (mleko) ,kawa Inka na mleku. 1/4 jabłka Z. Szpinakowa z ryżem (seler) Ziemniaki, dorsz w lanym cieście, mizeria z jogurtem naturalnym (mleko). Kompot owocowy. Jogurt owocowy Serduszko. Pałki kukurydziane Tygryski.
Czwartek 1.02.2024 Mleko z płatkami kukurydzianymi, Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko)szynką drobiową i ogórkiem zielonym. Sok jednodniowy 100% Z. Kalafiorowa z ziemniakami (seler)Kasza bulgur, gulasz wołowy , kapusta czerwona gotowana. Woda z cytryną. Pieczywo chrupkie z serem żółtym i papryką. Bawarka.
Piątek 2.02.2024 Rogal z masłem (gluten, mleko) Kakao (mleko). Herbata z sokiem malinowym. Z. Rosół z makaronem na kurczaku (seler). Pulpety sojowe w sosie pomidorowym, ogórek kiszony. Kompot owocowy. Galaretka owocowa, 2 kostki czekolady gorzkiej 1/4 pomarańczy.
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda "Dar natury" bez ograniczeń. Dania przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym o wysokim standardzie, Potrawy są niskotłuszczowe i zachowują swoje wartości odżywcze.


Jadłospis 22.01 - 26.01.2024 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 22.01.2024 Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko) Parówki z szynki na ciepło (93% mięsa), keczup Bawarka (mleko) Herbata owocowa Z. Grochówka z ziemniakami na kiełbasie (seler) Pierogi z serem (gluten, mleko) polane masłem i posypane cukrem. Kompot owocowy, mandarynka Kisiel truskawkowy, kiwi
Wtorek 23.01.2024 Bułka kajzerka z masłem (gluten, mleko) serkiem Danio kakao 1/4 pomarańczy Z. Jarzynowa z makaronem na śmietanie 12% (seler, mleko) Ziemniaki, udka z kurczaka pieczone, surówka z ogórka kiszonego. Woda z cytryną Baton z masłem (gluten, mleko) serem żółtym i pomidorem. Kawa inka na mleku
Środa 24.01.2024 Zupa mleczna z zacierką. Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko) szynką drobiową i papryką czerwoną Herbata z cytryną Z. Żurek czysty na żeberkach z jajkiem (seler, jaja), panszkraut, kotlet mielony z indyka. Kompot truskawkowy Kanapka mleczna Kinder Bawarka (mleko)
Czwartek 25.01.2024 Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko)pasta z jaj (jaja) ogórek kiszony. Kawa inka na mleku Sok jednodniowy 100% Z. Barszcz czerwony na śmietanie 12% (seler, mleko) Spaghetti bolognese (mięso wieprzowe, sos pomidorowy) Woda z cytryną Koktajl bananowo-truskawkowy. Bułka maślana z masłem.
Piątek 26.01.2024 Pieczywo razowe z masłem (gluten, mleko) kiełbasą krakowską, sałatą, serem wędzonym. Bawarka 1/2 jabłka Z .Krupnik z kaszy jaglanej z warzywami (seler). Ziemniaki, Ryba w bułce tartej smażona. Surówka z marchewki i ananasa. Kompot wieloowocowy Wafle ryżowe z dżemem brzoskwiniowym. Mleko
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda "Dar natury" bez ograniczeń. Dania przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym o wysokim standardzie, Potrawy są niskotłuszczowe i zachowują swoje wartości odżywcze.


Jadłospis 08.01 - 12.01.2024 r.
Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek 8.01.2024 Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko) twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, Kawa inka na mleku (mleko) 1\4jabłka Z .Szpinakowa z ziemniakami na łopatce wieprzowej (seler) Kluski na parze z sosem śmietanowo -truskawkowym (mleko) Kompot z owoców mieszanych Francuz z masłem (gluten, mleko) polędwicą tradycyjną, pomidorem, sałatą lodową herbata owocowa
Wtorek 9.01.2024 Zupa mleczna z płatkami owsianymi .Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten) szynką gotowaną ,papryką czerwoną Sok czarna porzeczka Z. z soczewicy czerwonej z warzywami (seler) Ziemniaki , filet z kurczaka panierowany(jaja) mizeria z jogurtem greckim naturalnym (mleko) Kompot wieloowocowy Francuz z masłem i bananem (mleko) Mleko
Środa 10.01.2024 Bułka kajzerka z masłem (gluten, mleko) Pasta z jaj i szynki wieprzowej, ogórek konserwowy Bawarka (mleko) Z. Rosół z kurczaka z makaronem (seler, gluten) Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem , bułka kajzerka (gluten) Woda z cytryną Świderki drożdżowe z makiem , mandarynki Kakao
Czwartek 11.01.2024 Zupa mleczna z płatkami Nesquik. Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko) polędwicą drobiową, pomidorem Sok 100% jednodniowy Z. Krupnik z ziemniakami na żeberkach . Kasza pęczak, sztuka mięsa gotowanego w sosie koperkowym, ogórek kiszony Kompot z owoców mieszanych Jogurt owocowy Herbatniki BeBe
Piątek 12.01.2024 Chałka z masłem (gluten, mleko) dżemem leśnym Kakao Herbata owocowa Z. Ryżowa z warzywami (seler) Ziemniaki, filet rybny-miruna w lanym cieście (jaja) marchewka mini gotowana Kompot śliwkowy Kasza manna na mleku brzoskwinie wafle tortowe mini
Jadłospis może ulec drobnym zmianom. Woda "Dar natury" bez ograniczeń. Dania przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym o wysokim standardzie, Potrawy są niskotłuszczowe i zachowują swoje wartości odżywcze.



Substancje lub produkty powodujące
alergie lub reakcje nietolerancji:


  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    2. laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.